Vaxa själv hemma

vaxa-sjalv

Har du bestämt dig för att vaxa dig själv så gäller det att titta på vilken av alla vaxprodukter som passar dig bäst. Det finns kallvax, varmvax, sockervax m m. Hur ska du värma vaxet? Vilken temperatur ska det vara? Hur ska du stryka på vaxet? Vilka typer av vaxremsor finns det och hur skiljer de sig? Frågorna är lika många som olika sätt att vaxa sig. Vi benar här ut de vanligaste vaxmetoderna och går igenom produkternas fördelar, nackdelar, hur lång tid tar det att vaxa sig själv med de olika metoderna samt dess ca pris. Vår vax-panel Johanna Söllscher och Anna Wenman har tillsammans med en erfaren hudterapeut gått igenom några metoderna och har gjort en sammanställning. 

Graviditet, sjukdom och övriga tillstånd

Är du gravid så går det bra att vaxa dig. Det som är viktigt att veta är att det kan ge en ökad rodnad och att det kan uppstå blåmärken där du vaxat dig om du inte är försiktig . Detta eftersom kroppen under graviditet innehåller mer blod än vanligt. Om du äter medicin som innehåller acetylsalicylsyra så kan även denna öka blödningen i huden . Vissa mediciner kan även göra huden känslig på andra sätt. Alkohol i samband med vaxning är inte att rekommendera då det också ökar blödningen i kroppen. Rodnad kan då hålla i sig längre än vanligt och huden blir extra känslig.

Gemensamt vid alla metoder av vaxning

 • Om det är första gången du vaxar eller om det var länge sedan du vaxade dig så kommer det att gör lite ondare och några hårstrån kommer också att fortsätta växa direkt efter vaxning. Det beror på hårsäckarnas olika växtfaser. Dessa kommer att följa med vid nästa vaxning.
 • Längden på håret du ska vaxa måste vara 5-6 mm långa. Dvs. ca 10-14 dagar efter rakning vid brasiliansk vaxning och ca 3 veckor för ben. När du sedan vaxar regelbundet hemma kan du vaxa håren lite närsom de kommer ut men med ca 5 veckors mellanrum om du vill få ett så långvarigt hårfritt resultat som möjligt.
 • Om du inte vet om du är överkänslig mot vax så testa produkterna på en liten yta innan du vaxar hela området. Vänta gärna i 24 timmar för att se om du har fått några hudreaktioner.
 • Se till att vaxningsområdet är rent och inte insmort. Det finns pre-vax produkter som du kan använda innan vaxning.
 • När du vaxar områden där huden är extra tunn som insida lår, se till att vaxet inte är för varmt. Använd gärna lite kroppspuder innan du applicerar vaxet och vaxa små områden i taget, och fixera huden. Annars finns det risk att du bränner huden och får blåmärken.
 • Har du korta hårstrån någonstans så måste du där vaxa i mindre områden så att de korta stråna följer med efterssom de då behöver mer kraft så att de följer med.
 • När du vaxar knän så kan du med fördel böja benet så att huden där blir spänd.
 • Efter vaxning bör du vänta ca 24 timmar innan du solar, simmar, tränar eller använder antiperspirant och andra parfymerade produkter. Detta för att undvika att hårsäckarna och huden blir irriterad.
 • Det är fullt normalt att din hud får en lätt rodnad efter vaxning.

Vaxpanelen testar olika vaxmetoder

Roll-on vaxning med vaxvärmare och vaxkassetter

startkitt-vaxning

Vaxet är ett vax som värms upp av en självreglerande vaxvärmare som tyvärr inte säger till när vaxet är färdig att använda. Det går snabbt att vaxa och du slipper kladd. ”Resultatet är riktigt bra” säger Johanna. Anna håller med men fliker in att det är krångligt att få bort vaxresterna från benen. ”Använd vaxremsorna för att få bort vaxresterna. Se till att inte få vaxet direkt på händerna. Det blir klibbigt och är svårt att få bort” förklarar Johanna. Det blir inget onödigt spill av vaxet och det räcker länge. Det är denna metod som salonger använder sig av.

Tid för att vaxa hela benen: Ca 30 min.

Pris: Ett startkitt går att köpa för runt 500 kronor. Då ingår oftast 1 vaxvärmare, 1 vaxkassett samt remsor. En vaxkassett kostar ca 60 kronor. Det krävs ca 1,5 vaxkassetter för att vaxa hela benen. 

Köp starpaket vaxning här

Gör så här:
 1. Ladda vaxvärmaren med en vaxkassett. Anslut värmaren till kontaktuttaget och vänta. Efter ca 40 minuter så är vaxet varmt. Vaxvärmaren har en inbygd temperaturmätare som ser till att vaxet håller rätt temperatur. Väldigt bra så att du inte bränner dig av vaxet eller risken att vaxet inte är tillräckligt varmt.
 2. Dela upp upp det område du ska vaxa i mindre delar. Ska du vaxa ditt ben så kan du dela upp benet i mindre delar. Tex framsida lår vänster och höger, smalben vänster och höger, Knä framsida och baksida, baksida lår vänster och höger. Hitta gärna på en egen metod men det viktiga är att jobba strukturerat så att du kan stryka på vaxet i mindre områden. Risken är annars att du stryker på vax på för stora områden. Du hinner då inte vaxa innan vaxet har kallnat och stelnat. Detta kommer att vara en självklarhet efter några vaxningstillfällen en i början är det bra att jobba efter en metod.
 3. Stryk på vaxet medhårs. Använd lagom mycket vax. Tar du för mycket vax så att det blir ett tjockt lager , är det lätt att hårstråna går av. Det räcker med att du rollar på en gång.
 4. Lägg på en vaxremsa med halva dess längd. VIKTIGT!!! STRÄCK HUDEN OCH RYCK SNABBT MOTHÅRS OCH NÄRA HUDEN. Du kan avända samma halva på vaxremsan tills du har ca två eller tre lager med hår. Om det blir fler lager med vax än så kan strån gå av istället för att följa med roten samt att huden blir svår att fixera och blåmärken kan uppstå. Var noga med att hellre ta små områden i taget för att undvika att behöva lägga vax två gånger på samma ställe då ett nyvaxat område är väldigt känsligt. Vik sedan över den använda halvan och använd den andra. Det går inte att vända på vaxremsan när den ena sidan är förbrukad.
 5. Gör samma procedur tills det att du inte har något hår kvar på det önskade området.
 6. Efter avslutad vaxning så kan du smörja in benen med en post-vax olja för att ta bort vaxrester och lugna huden. Du kan även använda oparfymerat kroppstalk om du har känslig hy. Nackdelen med pudret är att det inte tar bort vaxrester.
 7. Rengör vaxvärmaren. Har du kvar vax i vaxkassetten går det bra att spara den tills nästa vaxningstillfälle.
Veet GelWax

gel_waxDet här vaxet är ett gelévax som kommer i en burk och värms i micron eller ett vattenbad. Det medföljer vaxremsor och en spatel. Resultatet blir bra med den här metoden men det blir något kladdigt och är jobbigt att hålla på med eftersom den medföljande spateln är svår att handskas med. Spateln har däremot en bra funktion som säger till om vaxet är för varmt men inte om det är för kallt. ”Jag som oerfaren vaxare har svårt att veta om vaxet är för kallt. Det kanske man lär sig med tiden.” säger Anna. ”Den är väldigt billig men man blir galen av allt kladd. Jag hade vax överallt.” Om det inte vore för kladdet så går det ganska snabbt att vaxa benen men när man väl har fått bort alla vaxrester så har det tagit långt tid. ”Gelvaxet doftar i alla fall väldigt gott” säger Johanna och skrattar. Anna som inte har någon micro tycker att det är tidskrävande att värma vaxet med ett varmbad. Remsorna räcker till en vaxning men går att tvätta och återanvända.

Tid för att vaxa hela benen:Ca 50 minuter tills du har vaxat och fått bort vaxresterna.
Pris: Ca 160 kronor för en burk. Vaxet räcker till ungefär 3 vaxningar av hela benen men remsorna måste tvättas för att återanvändas. 

 

Gör så här:
 1. Tag av den skyddande folien och skruva av locket. Värm vaxet i micron eller i vattenbad. I micron, full burk 45 sek, halv burk 30 sek full effekt (850W). I en kastrull med kokande vatten full burk 10 min, halv burk 5 min.
 2. Kontrollera vaxets temperatur genom att använda spatelns värmeindikator. Visar den ett ”X” så är vaxet för varmt och du bör vänta tills vaxet har svalnat.
 3. Använd spateln för att applicera ett MYCKET TUNNT lager (nästan osynligt) vax på huden. Applicera vaxet i hårets växtriktning. Se till att det område som täcks är mindre än remsornas storlek.
 4. Placera den medföljande remsan på lagret av vax. Stryk på remsan med handflatan i hårets växtriktning.
 5. Håll huden stram med den ena handen och och med den andra rycker du i en snabb rörelse mot hårets växtriktning.
 6. Upprepa proceduren på nästa område tills hela det önskade området är hårfritt.
 7. Använda remsor kan återanvändas till nästa hårborttagningstillfälle. Skölj av remsan med vatten och låt dom torka.
 8. Skölj spateln med varmt vatten och använd en fuktig trasa för att ta bort överflödigt vax från burkens kanter och lock.
Veet Wax Strips

veet_wax_stripesVeet Waxstrips är vaxremsor med inbakat vax. Vaxet värms upp genom att gnugga den mellan handflatorna. Anna berättar att det här skulle vara det ultimata vaxmetoden om den uppfyllde sitt syfte. Lätt att använda, minimalt med kladd och billigt att köpa. Resultatet däremot var mindre bra. ”Jag fick bort en del hår med efter en jäkla massa ryck.” säger Anna. Johanna håller inte med och förklarar att hon fick bort väldigt lite hår. ”Är det ens möjligt att bli hårfri?”

Tid för att vaxa hela benen: ca 60 minuter
Pris: Ca 90 kronor 

Gör så här:
 1. Värm vaxremsan genom att gnida den mellan händerna.
 2. Ta tag i fliken och dra långsamt isär vaxremsorna.
 3. Applicera remsan med fliken i hårets växtriktning och gnid försiktigt på remsan i samma riktning.
 4. Ta tag i fliken och ryck snabbt mot hårets växtriktning. Se till att hålla remsan paralellt med hårets växtriktning och se till att du spänner huden vid rycket.
 5. Efter vaxning, ta bort eventuella vaxrester med den medföljande våtservetten
Veet Warm Wax, Oriental Wax

oriental vaxEtt sockervax som enligt Johanna är väldigt effektiv. Anna däremot anser att det är svårt att applicera ett tunt lager vilket gör att det blir svårt att få med något hår när man rycker. ”Det här vaxet är jobbigt eftersom det är så kladdigt och så räcker inte de medföljande remsorna till. Jag skulle behöva köpa ytterligare ett paket bara för remsornas skull” säger Johanna. Anna löste det genom att tvätta remsorna och torka dom för att kunna återanvända dom. Spateln var svår att handskas med. Eftersom man rör om med spateln i vaxet så är hela spateln helt dränkt i vax vilket gör att det blir oerhört klibbigt. Anna säger.”Eftersom vaxet är brunt gör det att det blir svårt att se indikatorn på spateln som visar temperaturen. Hon fortsätter. ”Det stelnar snabbt när man använder det vilket gör det omöjligt att applicera på ett bra sätt.” 

Tid för att vaxa hela benen: ca 60 minuter
Pris: Ca 90 kronor 

Gör så här:
 1. Tag av den skyddande folien och skruva av locket. Värm vaxet i micron eller i vattenbad. I micron, full burk 45 sek, halv burk 30 sek full effekt (850W). I en kastrull med kokande vatten full burk 10 min, halv burk 5 min.
 2. Använd spateln för att röra om i vaxet. På spateln finns en indikator som visar om vaxet är för varmt. Syns texten ”NO” så är vaxet för varmt och du bör vänta tills vaxet har svalnat.
 3. Stryk på ett tunnt lager vax i hårets växtriktning. Ju tunnare desto bättre resultat. Området täckt av vax ska vara mindre än remsan.
 4. Placera den medföljande remsan på lagret av vax. Stryk på remsan med handflatan i hårets växtriktning.
 5. Håll huden stram med den ena handen och och med den andra rycker du i en snabb rörelse mot hårets växtriktning.
 6. Upprepa proceduren på nästa område tills hela det önskade området är hårfritt. Samma remsa kan användas flera gånger.
 7. Använda remsor kan återanvändas till nästa hårborttagningstillfälle. Skölj av remsan med vatten och låt dom torka.
 8. Skölj spateln med varmt vatten och använd en fuktig trasa för att ta bort överflödigt vax från burkens kanter och lock.